Η Κολύμβηση είναι άθλημα κίνησης μέσα στο νερό. Ως άθλημα, το κολύμπι, είναι από τα πιο παλιά και συνηθέστερα. Οι αρχαίοι Έλληνες του έδιναν πολλή προσοχή και θεωρούσαν άσχημο πράγμα το να μην μπορεί κάποιος να κολυμπά. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 περιλήφθηκε ως ιδιαίτερο άθλημα και το κολύμπι κι από τότε έγινε ένα από τα πιο αγαπητά αγωνίσματα.
Ισχύουν, όπως για όλα τα αθλήματα, διατάξεις και κανόνες της κολύμβησης. Τα αγωνίσματα που διεξάγονται είναι: Για τους άνδρες, 100 μ., 200 μ., 400 μ., 1500 μ. ελεύθερης κολύμβησης, 4Χ200 μ. ομαδικό και 4Χ100 ατομικό, 200 μ. πεταλούδα και 100 μ. ύπτιο κ.ά.
Για τις γυναίκες είναι τα ίδια εκτός από τα 1500 μ. που τα έχουν 800 μ.
Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να κολυμπά είναι πολλοί.
- Το πρόσθιο κολύμπι, το πιο απλό, ξεκούραστο και συνηθισμένο κολύμπι. Σ’ αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος μέσα στο νερό κινείται έτσι ακριβώς όπως ο βάτραχος.
- Το κρόουλ ή το ελεύθερο κολύμπι. Το σώμα βρίσκεται σ’ επίπεδη σχεδόν θέση με το νερό, μπρούμητα δηλ., με το πρόσωπο προς το νερό και τα χέρια κινούνται ελεύθερα κάνοντας κυκλικές κινήσεις, η μισή καμπύλη του κύκλου γίνεται μέσα από το νερό κι η άλλη μισή πάνω απ’ την επιφάνειά του, στον αέρα.
- Πρόσθιο πεταλούδας. Ο κολυμβητής κινείται έτσι που δίνει την εντύπωση της πεταλούδας, όπως αναπηδά πάνω στο νερό.
- Το ναυτικό ή το πλάγιο. Ο κολυμβητής κινείται πλάγια μέσα στο νερό, πότε από τη μια πλευρά, πότε απ’ την άλλη.
- Το ύπτιο κολύμπι, όταν ο κολυμβητής βρίσκεται σε θέση ανάσκελη μέσα στο νερό, με την πλάτη του δηλ. στην επιφάνεια του νερού.
- Κατάδυση. Για να κολυμπήσει κάποιος μ’ αυτόν τον τρόπο, πρέπει να έχει μάθει να ελέγχει πολύ καλά την αναπνοή του, επειδή χρειάζεται να παραμείνει για ορισμένο διάστημα κάτω από το νερό. Πρέπει να διατηρεί τα μάτια ανοιχτά, για ν’ αποφύγει πιθανά κτυπήματα.
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ:
Αθλητική δραστηριότητα η οποία προάγει και καλλιεργεί την ταχύτητα, δύναμη, αντοχή και την εκμάθηση τεχνικής του κάθε στυλ κολύμβησης. Πραγματοποιείται στο Κολυμβητήριο ΕΑΚΛ. το οποίο είναι 50μ. Διαθέτει χώρους αποδυτηρίων και χώρους αποθήκευσης προσωπικών αντικειμένων. Οι σπουδαστές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Λάρισα) συμμετέχουν σε ατομικό επίπεδο σε αγώνες με άλλους σπουδαστές Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας μας μέσα στα πλαίσια Πανελλήνιων Φοιτητικών Πρωταθλημάτων και Πανεπιστημιάδων.
Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά στο Γραφείο Φυσικής Αγωγής από 09:00 έως 14:00 ή στα τηλέφωνα: 2410684347 – 6947521370, What’s up: 6971913471 (Γιώργος Μπούτλας) ή στο Email: boutlas@teilar.gr.
Υπεύθυνος Γραφείου Φυσικής Αγωγής: Γεώργιος Μπούτλας