Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής στα πλαίσια ανάπτυξης δραστηριοτήτων αναψυχής για το χειμερινό εξάμηνο ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 προχώρησε στην έναρξη των προγραμμάτων Άσκησης Για Όλους – κινητικής αναψυχής με την ανάπτυξη υπαίθριων δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων φυσικής κατάστασης και υγείας.
Μέσα από τα προγράμματα Άσκησης Για Όλους, οι συμμετέχοντες αναπτύσσουν ενδιαφέροντα και δεξιότητες, οι οποίες τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να συνεισφέρουν στην κοινωνική φυσική και πνευματική τους υγεία, ασφάλεια, καλή πολιτεία, ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης και του χαρακτήρα. Έτσι το κυριότερο στοιχείο της συμμετοχής σε δραστηριότητες αναψυχής είναι η θετική εμπειρία στην οποία αποβλέπουν οι συμμετέχοντες.
Σκοπός της ανάπτυξης αυτών των προγραμμάτων είναι: α) Η αύξηση του αριθμού συμμετοχής των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας κάθε ηλικίας και ικανότητας σε αθλητικές δραστηριότητες, β) η κάλυψη του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού συναφών ενδιαφερόντων τους σε όλο το φάσμα των ανάλογων δραστηριοτήτων και γ) η μερική αλλαγή προσανατολισμού του οργανωμένου αθλητισμού από τον καθαρό χαρακτήρα του πρωταθλητισμού σε αυτόν του μαζικού αθλητισμού.
Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα (πρώην ΤΕΙ), στο πλαίσιο των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων διοργανώνει για όλους τους φοιτητές/ριες του Π.Θ., φοιτητές/ριες erasmus την Παρασκευή 12 Απριλίου 2019 Μονοήμερη Εκπαιδευτική Άσκηση (πεζοπορία) στον Όλυμπο και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Διού .
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 06:45 π.μ. μπροστά από την κεντρική είσοδο του Π/Θεσσαλίας για όσους διαμένουν στις Εστίες και στον Άγιο Θωμά, για όσους διαμένουν στο κέντρο θα περάσει στις 7:00 από τον Άγιο Αχίλλειο.
Μετά από δύο ώρες διαδρομής θα φθάσουμε στη θέση Πριόνια στα 1.100μ υψόμετρο θα πεζοπορήσουμε στη χαράδρα του Ενιπέα, σε μια διαδρομή με πυκνή βλάστηση και συχνή επαφή με το ποτάμι του φαραγγιού. Στη διαδρομή μας συναντάμε μικρούς φυσικούς καταρράκτες και κρυστάλλινες λιμνούλες. Θα προσπεράσουμε το μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, για να φτάσουμε στο ιερό σπήλαιο, μια χαρακτηριστική ανοιχτή σπηλιά με πηγή το «Αγίασμα», την σκήτη που μόνασε ο Άγιος Διονύσιος. Μετά από πεζοπορία 4 ωρών περίπου διασχίζοντας το φαράγγι του ποταμού Ενιπέα θα καταλήξουμε στο Λιτόχωρο. Στην συνέχεια μετά την πεζοπορία θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και θα υπάρξει φαγητό σε ταβέρνα και επιστροφή στη Λάρισα.
Συμμετοχή 10 ευρώ κατ’ άτομο έως την Παρασκευή 05-04-2019.
Δηλώσεις συμμετοχής έως Παρασκευή 05-04-2019 στο Γραφείο Αγωγής από 10:00 έως 13:00 στα τηλέφωνα: 2410684347, vod.6947521370, What’s Up: 6982287089, F.b. Γιώργος Μπούτλας και στο email: boutlas@teilar.gr. (Υπεύθυνος Μπούτλας Γεώργιος κ.φ.α.). Για τις εγγραφές θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Η θέση θα κατοχυρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού των 10 ευρώ έως την Παρασκευή 05-04-2019 .
Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώσει ή να αλλάξει την ημερομηνία διεξαγωγής της δραστηριότητας όταν επικρατούν ακραία καιρικά φαινόμενα η όταν δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός φοιτητών για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας.
- Ιστορική αναδρομή
Ο ορισμός της πεζοπορίας, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica είναι ότι: η πεζοπορία είναι μια φυσική δραστηριότητα που χρησιμοποιεί το περπάτημα ως μέσο, με σκοπό την ψυχαγωγία, την εκγύμναση και την βελτίωση της φυσικής κατάστασης του ανθρώπου. Περίπου ενάμιση εκατομμύριο έτη πριν η ανθρωπότητα έμαθε πώς να στέκεται και να περιπατάει. Κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσατε να πείτε ότι η πεζοπορία αναπτύχτηκε από την Παλαιολιθική Εποχή.
Σύμφωνα με την ιστορία της φυσικής κατάστασης, οι πρώτες κοινωνίες των ανθρώπων ήταν οργανωμένες σε ένα νομαδικό τρόπο ζωής. Οι συνεχείς μετακινήσεις για τις ανάγκες εύρεσης τροφής, πρόσφεραν την απαραίτητη σωματική δραστηριότητα με ένα απόλυτα φυσικό τρόπο.
Όταν οι άνθρωποι ακούν την λέξη πεζοπορία, συνήθως σκέπτονται το δάσος, την ύπαιθρο, την φύση και την ελευθερία που προσφέρουν όλα αυτά. Για τους περισσότερους ανθρώπους η πεζοπορία είναι μια διαφυγή από την πίεση της καθημερινότητας και ένας κάλος τρόπος βελτίωσης της φυσικής τους κατάστασης. Από την στιγμή που είστε υγιής και μπορείτε να σταθείτε όρθιοι, ώστε να τοποθετήσετε το ένα πέλμα μπροστά από το άλλο, μπορείτε να περπατήσετε επομένως και να κάνετε πεζοπορία.
Η πεζοπορία θα μπορούσε να είναι ένας απλός περίπατος της Κυριακής σε ένα πάρκο ή δάσος έως και μια αποστολή τριών εβδομάδων στην οροσειρά των Άνδεων. Σήμερα η πεζοπορία είναι μια παγκόσμια βιομηχανία δισεκατομμυρίων δολαρίων, με εκατομμύρια ανθρώπους οπαδούς. Στο εξωτερικό είναι πολύ δημοφιλής αθλητική δραστηριότητα ενώ τα τελευταία χρόνια γνωρίζει ανάπτυξη και στην Ελλάδα.
- Οδηγίες
Η πεζοπορία είναι μια εντελώς φυσική δραστηριότητα και για να ξεκινήσετε είναι κάτι τόσο απλό. Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες στην πεζοπορία είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να περπατάτε μόνοι. Εντούτοις πολλοί οπαδοί της πεζοπορίας επιλέγουν να περπατήσουν μόνοι τους. Όταν κάνετε πεζοπορία μόνοι αυτό σας δίνει την ελευθερία να πάτε όπου θέλετε και δεν είναι απαραίτητο να προσαρμοστείτε στις επιθυμίες των άλλων. Πολλοί άνθρωποι απολαμβάνουν την απόλυτη ησυχία κα μοναξιά.
Από την άλλη πλευρά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα κάνοντας πεζοπορία με μια ομάδα ανθρώπων. Η διαδρομή είναι πολύ ασφαλέστερη αφού εάν συμβεί κάτι σε εσάς οι υπόλοιποι θα μπορούν να σας βοηθήσουν. Γενικά μια ομάδα τριών ατόμων τουλάχιστον είναι η ασφαλέστερη λύση. Σε περίπτωση ατυχήματος ο ένας μπορεί να μείνει με το θύμα ενώ ο άλλος θα πάει να φέρει βοήθεια. Μπορείτε να μάθετε από τους πιο πεπειραμένους της ομάδας πολλά από τα μυστικά της πεζοπορίας. Οι ευθύνες κατά την διάρκεια μιας διαδρομής μπορούν να μοιραστούν. Τέλος η πεζοπορία με μια ομάδα σας δίνει την δυνατότητα να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να διευρύνεται τον κύκλο σας.
Αν παρόλα αυτά επιθυμείτε να ξεκινήσετε την πεζοπορία μόνοι σας πρέπει να κάνετε τις καλύτερες δυνατές προετοιμασίες. Η τήρηση των κανόνων ασφαλείας αλλά και η γνώση της διαδρομής που θα περπατήσετε εκ των πρότερων δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να είστε ασφαλείς. Ενημερώστε κάποιον δικό σας άνθρωπο φίλο ή συγγενή για το σχέδιο σας. Δώστε τους ένα αντίγραφο του χάρτη της διαδρομής που θα διανύσετε. Εάν δεν έχετε κανένα φίλο ή συγγενή ενημερώστε τις τοπικές αρχές. Κατά την διάρκεια της διαδρομής καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ενημερώνετε τους δικούς σας ανθρώπους για την θέση που βρίσκεστε μέσω κινητού τηλεφώνου.
- Πώς να ξεκινήσετε
Εάν είστε αγύμναστοι ή δεν έχετε ξανακάνει κάποιου είδους προπόνηση ή έχετε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να προπονηθείτε πρέπει να ξεκινήσετε σιγά-σιγά και προοδευτικά. Η πρώτη σας προπόνηση θα πρέπει να είναι μικρή σε διάρκεια να έχει εναλλαγές περιόδων πεζοπορίας και ξεκούρασης. Ο συνδυασμός ενός καλού ρυθμού πεζοπορίας και καλής ταχύτητας είναι ένα στοιχείο που χωρίζει τους αρχάριους από τους προχωρημένους πεζοπόρους.
Στον ενθουσιασμό σας μπορεί να ξεκινήσετε με πολύ γρήγορο ρυθμό με αποτέλεσμα να κουραστείτε και γρήγορα να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Ο σταθερός ρυθμός στην πεζοπορία είναι πολύ σημαντικός αφού σταθεροποιεί την αναπνοή, ελαττώνει την πίεση που βάζετε στα πόδια, τους πνεύμονες και γενικά του σώματος κατά την διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον έχοντας την γνώση του ρυθμού και της ταχύτητας θα σας βοηθήσει να προγραμματίσετε πιο εύκολα την διαδρομή. Τέλος ο σταθερός ρυθμός θα σας αφήσει πιο ξεκούραστους στο τέλος της διαδρομής.
Ο τέλειος ρυθμός της πεζοπορίας είναι ένα πολύ προσωπικό θέμα για τον καθένα και είναι κάτι που αναπτύσσετε από πεζοπορία σε πεζοπορία. Δοκιμάστε να αναπτύξετε έναν ρυθμό πεζοπορίας σε έναν ορισμένο ρυθμό με μια σταθερή ταχύτητα διασκελισμού και κρατήστε τη. Θα καταλάβετε ότι έχετε αποκτήσει έναν καλό ρυθμό αν ύστερα από μια ώρα διαδρομής δεν θα χρειάζεστε διάλειμμα.
Ρυθμίστε τον ρυθμό πεζοπορίας βάση των καιρικών συνθηκών και του βάρους (σακίδιο) που ίσως μεταφέρετε. Ο ρυθμός πεζοπορίας είναι μια υπόθεση όλου του σώματος που η αναπνοή και η ταλάντευση των χεριών πρέπει να γίνεται ρυθμικά και αρμόνικα. Μην διακόψετε τον ρυθμό κατά την διάρκεια της διαδρομής εκτός και αν είναι απολύτως απαραίτητο. Τα εμπόδια που θα συναντήσετε δεν είναι απαραίτητο να ανακόψουν τον ρυθμό σας ώστε να επιβραδύνετε ή ακόμη και να σταματήσετε.
Οι ανώμαλες επιφάνειες όπως οι ανηφορικές ή οι κατηφορικές κλίσεις μπορεί να σας δυσκολέψουν ώστε να κρατήσετε ένα σταθερό ρυθμό. Θα μπορούσατε να αλλάξετε τον διασκελισμό προσπαθώντας παράλληλα να κρατήσετε τον ίδιο ρυθμό. Συχνά αυτό θα αποδειχθεί πολύ δύσκολο αφού θα πρέπει να αλλάξετε και το ρυθμό της πεζοπορίας. Αυτό δεν είναι κακό εφ’ όσον είστε σε θέση να κρατήσετε το νέο ρυθμό φτάνει να προσαρμοστείτε.
Μην εξαντλείτε τον οργανισμό σας καταβάλλοντας υπερβολικές προσπάθειες και κάντε διαλειμματα εφόσον το χρειάζεστε. Μην παραλείψετε να πίνετε νερό κατά την διάρκεια της διαδρομής για την αποφυγή αφυδάτωσης. Σε καμία περίπτωση κατά την διάρκεια της προπόνησης δεν πρέπει να νιώσετε την οποιαδήποτε δυσφορία ή ενόχληση. Αν έχετε το παραμικρό πρόβλημα υγείας πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, για να σας δώσει εναλλακτικές λύσεις καθώς για τον χρόνο και την ένταση της προπόνησης.
- Οδηγίες / Κανόνες Πεζοπορίας
Τι να έχω μαζί μου σε μία πεζοπορική πορεία:
– Νερό (εκτιμήστε πόσο χρειάζεστε συνήθως και πάρτε περισσότερο).
– Κάτι γλυκό και κάτι αλμυρό (αυτές οι τροφές ή ποτά βοηθάνε στην καλύτερη κατακράτηση υγρών υπό τον ήλιο).
– Είμαι αλλεργικός ή παίρνω κάποια φάρμακα πριν αθληθώ; Πρέπει να πάρω μαζί μου τα φάρμακά μου.
– Γυαλιά ηλίου.
– Μία σακούλα για να πετάω τα σκουπίδια μου μέσα. Όχι σκουπίδια στην φύση!
– Ας έχω στον σάκο μου όσο το δυνατών λιγότερα αλλά να μην κρατάω τίποτα στα χέρια. Τα χέρια μπορεί να μου είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να τα έχω ελεύθερα.
Τι να φοράω:
– Η μπλούζα μου πρέπει να καλύπτει τους ώμους μου.
– Μία λεπτή μπλούζα για ζέστη (για όταν θα προχωράμε) και μία πιο χοντρή (για όταν θα σταματάμε).
– Μακρύ παντελόνι.
– Ρούχα που να επιτρέπουν την κάθε κίνηση.
– 2 Ζευγάρια μακριές κάλτσες.
– Κλειστά παπούτσια όσο πιο σταθερά και με πιο ανάγλυφη σόλα γίνεται.
– Αν έχει ήλιο, αντηλιακό υψηλής προστασίας, Liposan για τα χείλη, καπέλο και μαντήλι για το λαιμό. Σάκος με ρούχα για αλλαγή (μπλουζάκια, κάλτσες, εσώρουχα κ.λ.π)
Γενικοί κανόνες ορειβασίας:
– Δεν ξεμακραίνω από την ομάδα μου.
– Δεν ξεμακραίνω από την κεντρική πορεία.
– Κεφαλή της πορείας είναι ο οδηγός και άτομα που γνωρίζουν την πορεία.
– Τελευταίος είναι άτομο που γνωρίζει την πορεία και είναι υποχρεωμένος να μαζεύει όποιον έχει ξεμείνει πίσω.
– Όπου υπάρχει απορία για την κατεύθυνση της πορείας περιμένω τον οδηγό.
– Πηγαίνουμε ο ένας πίσω από τον άλλο χωρίς να τρέχουμε και να προσπερνάμε.
– Αφήνουμε απόσταση ασφαλείας περίπου ενός μέτρου ο ένας από τον άλλο.
- Τα «15 Απαραίτητα Υλικά»
Συνίσταται ο ορειβάτης, αλλά και ο απλός ταξιδιώτης σε απομακρυσμένες περιοχές να φέρει μαζί του:
1. Χάρτη (σε αδιάβροχη συσκευασία).
2. Πυξίδα (προαιρετικά και δέκτη GPS).
3. Εφεδρικά ρούχα.
4. Πρόσθετα τρόφιμα και νερό.
5. Κιτ Πρώτων Βοηθειών.
6. Φακό κεφαλής (µε εφεδρικές μπαταρίες, λάμπα).
7. Σπίρτα (αδιάβροχα θυέλλης ή σε αδιάβροχη θήκη).
8. Προσάναμμα.
9. Σουγιά (ή πολυεργαλείο).
10. Γυαλιά ηλίου.
11. Αντηλιακό.
12. Φίλτρο νερού (ή άλλη μέθοδο καθαρισμού).
13. Σφυρίχτρα.
14. Σακίδιο.
15. Προσωπικά φάρμακα αν κάποιος ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή.