Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ/Θεσσαλίας στα πλαίσια των αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων διοργάνωσε για όλους τους φοιτητές/τριες του ΤΕΙ Θεσσαλίας, φοιτητές/τριες του Erasmus τo Σάββατο 06 Mαίου 2017 Μονοήμερη Εκπαιδευτική Άσκηση (πεζοπορία) στον Όλυμπο και επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο του Διού.
Το λεωφορείο θα αναχωρήσει στις 07:00 π.μ. μπροστά από την κεντρική είσοδο του ΤΕΙ/Θεσσαλίας για όσους διαμένουν στις Εστίες και στον Άγιο Θωμά για όσους μένουν στο κέντρο θα περάσει στις 07:20 από τον Άγιο Αχίλλειο.
Μετά από δύο ώρες διαδρομής θα φθάσουμε στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Λιτόχωρο – Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία ονομάζεται «Γκορτσιά». Από εδώ ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί στο «Οροπέδιο των Μουσών» και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Τα 2/3 της διαδρομής γίνονται μέσα σε πανέμορφο δάσος ενώ το υπόλοιπο τμήμα γίνεται σε αλπικό τοπίο με χαμηλή βλάστηση. Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή. Βρύσες υπάρχουν σε δύο σημεία, στο «Στράγγο» και στο δάσος με τις οξυές, στα οποία όμως για να φθάσουμε, πρέπει να παρεκκλίνουμε από το κύριο μονοπάτι για 10΄-15΄. Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, φθάνουμε σε λίγο στην «Πετρόστρουγκα» (2000 μ.) όπου βρίσκονται εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα. Έπειτα, ανηφορίζοντας αρκετά, φθάνουμε στην κορυφή «Σκούρτα» (2485 μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική. Από το σημείο αυτό αρχίζει επίσης μία στενή ράχη που ονομάζεται «Λαιμός» και καταλήγει στο «Οροπέδιο των Μουσών. Στην συνέχεια μετά την πεζοπορία θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και στην συνέχεια θα υπάρξει φαγητό σε ταβέρνα και επιστροφή στη Λάρισα .
Συμμετοχή 10 ευρώ κατ’ άτομο έως την Πέμπτη 4-05-2017.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.
Δηλώσεις συμμετοχής: Καθημερινά στο Γραφείο Αγωγής από 10:00 έως 14:00 ή στο Email: boutlas@teilar.gr ή στο τηλέφωνο: 6947521370 (Γιώργος Μπούτλας). Για τις εγγραφές θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας. Η θέση θα κατοχυρώνεται μόνο με την καταβολή του ποσού της συμμετοχής στο Γραφείο Φυσικής Αγωγής.
Τι να έχω μαζί μου σε μία πεζοπορική πορεία:
– Νερό (εκτιμήστε πόσο χρειάζεστε συνήθως και πάρτε περισσότερο).
– Κάτι γλυκό και κάτι αλμυρό (αυτές οι τροφές ή ποτά βοηθάνε στην καλύτερη κατακράτηση υγρών υπό τον ήλιο).
– Είμαι αλλεργικός ή παίρνω κάποια φάρμακα πριν αθληθώ; Πρέπει να πάρω μαζί μου τα φάρμακά μου.
– Γυαλιά ηλίου.
– Μία σακούλα για να πετάω τα σκουπίδια μου μέσα. Όχι σκουπίδια στην φύση!
– Ας έχω στον σάκο μου όσο το δυνατών λιγότερα αλλά να μην κρατάω τίποτα στα χέρια. Τα χέρια μπορεί να μου είναι πολύ χρήσιμα και πρέπει να τα έχω ελεύθερα.
Τι να φοράω:
– Η μπλούζα μου πρέπει να καλύπτει τους ώμους μου.
– Μία λεπτή μπλούζα για ζέστη (για όταν θα προχωράμε) και μία πιο χοντρή (για όταν θα σταματάμε).
– Μακρύ παντελόνι.
– Ρούχα που να επιτρέπουν την κάθε κίνηση.
– Μακριές κάλτσες.
– Κλειστά παπούτσια όσο πιο σταθερά και με πιο ανάγλυφη σόλα γίνεται.
– Αν έχει ήλιο, αντηλιακό υψηλής προστασίας, Liposan για τα χείλη καπέλο και μαντήλι για το λαιμό. Σάκος με ρούχα για αλλαγή (μπλουζάκια, κάλτσες, εσώρουχα κ.λ.π)
ΟΡΕΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΓΚΟΡΤΣΙΑ – ΠΕΤΡΟΣΤΡΟΥΓΚΑ – ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΜΟΥΣΩΝ Νο6
Διάρκεια: 6 ώρες
Υψομ. Διαφορά: 1600 μ.
Διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Μήκος 13,4 Km
Στο 14ο χιλιόμετρο της διαδρομής Λιτόχωρο – Πριόνια, στα δεξιά μας, ανηφορίζει ένας στενός δρόμος που καταλήγει σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων. Η τοποθεσία ονομάζεται «Γκορτσιά». Από εδώ ξεκινάει ένα φαρδύ μονοπάτι που οδηγεί στο «Οροπέδιο των Μουσών» και στα καταφύγια «Χρήστος Κάκκαλος» και «Γιόσος Αποστολίδης». Τα 2/3 της διαδρομής γίνονται μέσα σε πανέμορφο δάσος ενώ το υπόλοιπο τμήμα γίνεται σε αλπικό τοπίο με χαμηλή βλάστηση. Πριν από την αναχώρηση είναι απαραίτητος ο εφοδιασμός με αρκετό νερό γιατί στο μονοπάτι δεν υπάρχει καμία βρύση με διαρκή ροή. Βρύσες υπάρχουν σε δύο σημεία, στο «Στράγγο» και στο δάσος με τις οξυές, στα οποία όμως για να φθάσουμε, πρέπει να παρεκκλίνουμε από το κύριο μονοπάτι για 10΄-15΄.
Πρώτο χαρακτηριστικό σημείο της διαδρομής είναι ένα πλάτωμα που ονομάζεται «Μπάρμπα». Στη συνέχεια και για αρκετή ώρα διασχίζουμε ένα δάσος οξυάς και, αφού ανηφορίσουμε αρκετά σε μία ράχη, καταλήγουμε σε μία τσιμεντένια δεξαμενή νερού. Παρεκκλίνοντας αριστερά από την πέτρινη δεξαμενή και μετά από 10΄, φθάνουμε στη σπηλιά όπου έζησε για χρόνια ο μεγάλος ζωγράφος του Ολύμπου, Βασίλης Ιθακήσιος.
Συνεχίζοντας στο κύριο μονοπάτι, φθάνουμε σε λίγο στην «Πετρόστρουγκα» (2000 μ.) όπου βρίσκονται εντυπωσιακά υπεραιωνόβια ρόμπολα. Έπειτα, ανηφορίζοντας αρκετά, φθάνουμε στην κορυφή «Σκούρτα» (2485 μ.) από όπου αρχίζει το αλπικό τοπίο και η θέα προς όλες τις κατευθύνσεις είναι εκπληκτική. Από το σημείο αυτό αρχίζει επίσης μία στενή ράχη που ονομάζεται «Λαιμός» και καταλήγει στο «Οροπέδιο των Μουσών. Μόλις φτάσουμε στην αρχή του οροπεδίου, το μονοπάτι χωρίζεται στα δύο.
Το αριστερό τμήμα καταλήγει σε 30΄ περίπου στο καταφύγιο «Χρήστος Κάκκαλος» και το δεξιό σε 40΄ περίπου στο καταφύγιο «Γιόσος Αποστολίδης».
Με αφετηρία τα δύο καταφύγια, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε σύντομες αναβάσεις στις κορυφές Τούμπα (2801 μ.) και Προφήτης Ηλίας (2803 μ.). Αναβάσεις μπορούμε επίσης να κάνουμε και προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου ακολουθώντας το μονοπάτι στη βάση του «Στεφανιού» που οδηγεί προς τα «Ζωνάρια».