Διεξήχθει πρόγραμμα ‘‘Πρώτων Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις – ΚΑΡΠΑ/ΑΕΑ’’ για τους εργαζόμενους και τους φοιτητές /ριες του ΤΕΙ Θεσσαλίας.
Το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλίας βλέποντας να αυξάνονται οι σύγχρονες απειλές για τους νέους, όπως η αύξηση των τροχαίων, τα εργατικά ατυχήματα και οι καρδιακές ανακοπές διενήργησε με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πρόγραμμα ‘‘Πρώτων Βοηθειών’’ σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ Λάρισας για τους φοιτητές /ριες.
Όλοι είμαστε ευάλωτοι σε κινδύνους, όμως όλοι έχουμε τη δυνατότητα να
εκπαιδευτούμε και να δώσουμε πρώτες Βοήθειες.
Σκοπός είναι η προαγωγή του αισθήματος ευθύνης και ασφάλειας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καθημερινών εκτάκτων αναγκών.
Μέσω του προγράμματος πρώτων βοηθειών οι φοιτητές απέκτησαν όλες τις γνώσεις πρώτων βοηθειών και βασικής καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ), έκαναν πρακτική εξάσκηση σε προπλάσματα τα οποία υπήρχαν για αυτό το σκοπό.
Οι βασικές πρώτες βοήθειες (Βασική Υποστήριξη Ζωής) είναι ένα πρόγραμμα διδασκαλίας βασικών αρχών αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών με τη χρήση ενός πρωτοποριακού συστήματος διδασκαλίας και πολλή πρακτική εξάσκηση. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με διάλεξη (με τη σύγχρονη προβολή διαφανειών POWER POINT), στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση στην οποία οι φοιτητές/ριες είχαν την ευκαιρία να υποβάλλουν ερωτήσεις και να λύσουν σημαντικές απορίες. Οι φοιτητές/ριες έκαναν πρακτική εξάσκηση στα προπλάσματα που υπήρχαν για αυτό το σκοπό.
Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα:
Το σεμινάριο «Παροχή Α΄ Βοηθειών σε επείγουσες καταστάσεις» έχει ως στόχο να εφοδιάσει όλους τους Πολίτες αλλά και ομάδες πληθυσμού (συλλόγους), με τις γνώσεις εκείνες οι οποίες είναι απαραίτητες, ώστε να μπορούν με ασφάλεια να παρέμβουν και να αντιμετωπίσουν καταστάσεις σοβαρών τραυματισμών ή επειγόντων παθολογικών περιστατικών, σε προνοσοκομειακό επίπεδο μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια. Ο λόγος είναι προφανής, πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους τρόπους παροχής Α΄ Βοηθειών, με απώτερο σκοπό το μέγιστο όφελος για τον Τραυματία ή Ασθενή. Το ενημερωτικό σεμινάριο υλοποιείται με βάση τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτόκολλα εκτίμησης & αντιμετώπισης τραύματος διεθνώς.
Το σεμινάριο έχει διάρκεια 4 ώρες και περιλαμβάνει αναλυτικά τις εξής ενότητες:
– Αντιμετώπιση Τραυματισμών
Θεωρητικά: Λήψη μέτρων ασφάλειας – ατομικής προστασίας & υγιεινής, τραύματα, αιμορραγίες, κατάγματα, εγκαύματα, ηλεκτροπληξία–κεραυνοπληξία, οργάνωση φαρμακείου.
Επιδείξεις: Περιποίηση τραύματος, έλεγχος αιμορραγίας–ίσχαιμη περίδεση, ακινητοποίηση κατάγματος, τρόποι ακινητοποίησης & μεταφοράς τραυματία (αυτοσχέδιοι, λαβές κτλ).
– Αντιμετώπιση Παθολογικών περιστατικών
Θεωρητικά: Λιποθυμία, έμφραγμα μυοκαρδίου, επιληψία, δήγματα (τσιμπήματα) εντόμων – φιδιών, αλλεργικό σοκ (shock), δηλητηριάσεις.
Επιδείξεις: Τοποθέτηση ασθενή στην κατάλληλη θέση, αντιμετώπιση λιποθυμίας, αντιμετώπιση επιληπτικού ασθενή, τοποθέτηση Ασθενή σε πλάγια θέση ασφαλείας, αντιμετώπιση πνιγμονής από ξένο σώμα.
– Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή
Η ενότητα «Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση με Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (CPR/AED, ERC)», αφορά στην παροχή πιστοποιημένης εκπαίδευσης σε βασικές αλλά σωτήριες γνώσεις και δεξιότητες, για την εφαρμογή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) με χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή (ΑΕΑ) σε περιπτώσεις Καρδιακής Ανακοπής σε ενήλικες, σύμφωνα με τις νεότερες κατευθυντήριες οδηγίες του ERC (Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης).
Εισηγητής του προγράμματος ήταν ο κ. Λέτσας Ξενοφών εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Το πρόγραμμα διοργάνωσε το Γραφείο Φυσικής Αγωγής του ΤΕΙ Θεσσαλίας σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ΛΑΡΙΣΑΣ.
Η Πρυτανεία του ΤΕΙ Θεσσαλίας θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά το ΕΚΑΒ για την πολύτιμη συνεργασία τα τελευταία 10 χρόνια.